Bakgrund till "Den inbillade sjuke"

 

 

”Den inbillade sjuke” skrevs av Jean-Baptiste Molière och blev hans sista pjäs, då han under en föreställning kollapsade och dog senare på kvällen. Många av hans pjäser är just komedier kryddade med en stor portion avslöjande ironi, som diskuterade dåtidens samhällsproblem, samtidigt som det roade publiken på 1600-talet, och än idag.

 

 

 

Pjäsen handlar ursprungligen om Argan som inbillat sjuk låter sig luras av både läkare, apotekare och hans nya hustru. När han får erbjudandet om att gifta bort sin äldsta dotter en en läkare, kan han inte motstå, trots att hon är kär i en annan man.

 

När Kristian Isaksson (enligt många en inbiten hypokondriker) började bearbeta texten ville han minska kritiken av dåtidens läkarvetenskap och istället lyfta fram det existentiella hos människan: frågor kring livet och döden. I vår uppsättning är Argan utbytt mot en kvinna, då det finns för få starka kvinnorollen inom teatervärlden. På samma gång har vi rollsatt flera roller med motsatt kön, för att kunna leka med invanda könsroller.


Vår uppsättningen är fortfarande en sprudlande rolig komedi, med många musikalinslag, som samtidigt är djupt rörande om människans kamp, svagheter, styrkor, och en smula hypokondri. Kort sagt, Norabella Teatersällskaps största satsning hittills.

 


 

Skulle du vilja köpa en film med någon av de pjäser som teaterföreniongen framför  tidigare? Läs mer under fliken  "Tidigare projekt".

Copyright © 2013 Norabella Teatersällskap - Powered by C²MS